Bahaya Menggunakan Dawai Kokot Dalam Bungkusan Makanan
MIRI – Kebanyakan bungkusan makanan masa kini menggunakan dawai kokot yang boleh mendatangkan masalah keselamatan kepada pengguna.
Kalau dulu pembungkus makanan menggunakan lilin untuk menutup atau pengapit bungkusan makanan yang menggunakan plastic tetapi sekarang mereka menggunakan dawai kokot sebagai ganti. Kebanyakannya makanan ringan yang menggunakan bungkusan plastic dan daun pisang.
Selain itu “Pulut Panggang" juga menggunakannya, masa dulu ianya digulung di dalam pulut kukus, dibungkus dengan daun pisang dan dibakar. Ia adalah resipi tradisional Melayu. Lepas itu mereka akan menggunakan batang lidi pada hujung daun pisang.
Menggunakan batang lidi untuk “Pulut Panggang” agak selamat berbanding dawai kokot, namun begitu ada sesetengah penjaja lebih suka memilih dawai kokot sebagai jalan mudah untuk membungkus makanan.
Menggunakan dawai kokot boleh menyebabkan pengguna tertelan dawai kokot sekiranya dawai kokot terjatuh atau bercampur dalam makanan yang dibungkus tanpa menyedari kandungannya.
Jika orang dewasa pun boleh cuai apatah lagi kanak-kanak yang suka makan makanan ringan tanpa berwaspada dan terus menyuap makanan ke mulut apabila mereka lapar.
Makanan ringan seperti kekacang, bijirin dan gula jeli yang dibungkus semula dalam kuantiti kecil turut menggunakan dawai kokot sebagai pengapit bungkusan dan ianya lebih banyak mendatangkan bahaya kepada pengguna terutama kanak-kanak kecil.
Kita dapati penggunaan dawai kokot dalam hampir semua kegiatan pembungkusan makanan seperti kedai runcit, pasar raya atau pasar malam yang boleh merbahayakan keselamatan pengguna.
Pihak Kementerian Kesihatan harus peka dengan isu ini dan sentiasa memantau kegiatan pembungkusan yang menggunakan dawai kokot dengan mengharamkannya segera jika perlu.
Kita mengesa pihak Kementerian dan pihak berkaitan harus menggunakan saluran media untuk menerangkan bahayanya penggunaan dawai kokot dalam pembungkusan makanan, implikasinya dan risiko yang bakal dihadapi oleh pengguna sekiranya mereka tidak berhati-hati ketika makan.
Kita cadangkan agar pembungkus makanan boleh menggunakan pengapit bungkusan yang lebih selamat lagi dari menggunakan dawai kokot.
Perkara ini perlu diberi perhatian yang sewajarnya dari pihak berkuasa dan pihak yang berkaitan demi keselamatan pengguna. Kerjasama dengan pihak yang berkenaan mengatasi masalah ini dengan segera amat dihargai.
Jofri Jaraiee
PAS Miri, Sarawak
English version
Dangers of using staples in the food packaging
In the past food wrappers using wax to close or clamp packaged foods that using plastic, but now they use staples instead. Mostly junk food use the plastic packaging and banana leaves.
The "Grilled glutinous rice” is also used, the old days it is rolled up in steamed glutinous rice, wrapped in banana leaves and baked. It is a traditional Malay recipe. After that, they will use the skewers on a banana leaf tip.
Using skewers to “Grilled glutinous rice “somewhat safer than staples, however there are some hawkers prefer staples as the easy way to wrap food.
Using staples can cause consumers swallowed staples if the staples dropped or mixed in packaged foods without realizing its contents.
If an adult can even negligent not to mention the children who love to eat junk food without cautious and directly feeding to the mouth when they are hungry.
Snacks such as nuts, grains and sugar jelly repackaged in smaller quantities also use the staples as a clamping package and it is more harmful to consumers, especially small children.
We find the use of staples in nearly all food packaging activities such as grocery stores, supermarkets or night market that could jeopardize the safety of consumers.
The Ministry of Health should be sensitive to this issue and constantly monitor the activities of the packaging that uses staples by ban it immediately if necessary.
We urge the government and relevant parties should use media channels to explain the dangers of the use of staples in food packaging, implications and risks faced by consumers if they are not careful while eating.
We suggest that food packaging can use clamp packaging that is safer from using staples.
These need to be given adequate attention from the authorities and relevant parties for the safety of consumers. Cooperation with relevant parties to resolve this issue immediately is greatly appreciated.
0 Comments Received
Post a Comment