Kesukaran mendapatkan bekalan bawang
merah
Peningkatan mendadak harga bawang merah telah memaksa
pengguna di negara ini membeli bahan ramuan masakan dengan harga yang tidak
terkawal. Ini kerana bawang merah dan bawang putih adalah termasuk bawang besar
adalah bahan penting dalam masakan Malaysia.
Mengapa isu harga bawang merah meningkat begitu tiba-tiba?
Ia dikaitkan dengan proses import dan permintaan yang tinggi dan bekalan yang
rendah. Kesukaran mendapatkan bekalan bawang merah di negara ini, menyebabkan
harga berlipat ganda dan perlu ditangani segera.
Orang ramai terus mengadu terhadap kenaikan mendadak harga
bawang merah India sejak beberapa minggu lalu, memandangkan bekalan telah
berkurangan.
Pemborong dan peruncit tidak mempunyai pilihan dan perlu
menaikkan harga, kerana mereka juga perlu membeli bekalan dengan harga yang
tinggi.
Peningkatan harga bawang di negara ini disebabkan kekurangan
bekalan menyebabkan segelintir peruncit menaikkan harga bawang India mencecah
sehingga RM30 dan menjual RM10 tetapi dalam bentuk pek.
Sebelum ini, pengguna di beberapa negeri mengadu bahawa
purata harga bawang India sebanyak RM4 sekilogram kini RM16 sekilogram.
Kami menggesa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal
Ehwal Pengguna (KPDNHEP) untuk terus memantau kenaikan harga yang tidak
munasabah ini supaya peniaga tidak akan menaikkan harga bawang tanpa kawalan.
Kami juga mengesyorkan bahan-bahan seperti bawang India dan
bahan-bahan yang diimport ke dalam masakan Malaysia yang boleh ditanam di
negara ini terutamanya di Sarawak kerana Sarawak mempunyai kawasan tanah yang
besar dan, jika sesuai, memberi manfaat kepada rakyat Sarawak dan negeri-negeri
lain terus bergantung kepada negara-negara asing sekiranya kekurangan bahan
tersebut.
Kami berharap isu ini dapat diselesaikan dengan segera dan
ia akan mendapat perhatian pihak berkuasa supaya pengguna tidak terbeban dengan
masalah ini berterusan.
Jofri Jaraiee
Pesuruhjaya PAS Sarawak
English version
Difficulty in getting a supply of shallots
The sharp rise in prices of
shallots has forced consumers in the country to buy culinary ingredients at
uncontrolled prices. This is because shallots and garlic are included big
onions and are an important ingredient in Malaysian cuisine.
Why is the issue of shallots price
rising so suddenly? It is associated with high import and demand processes and
low supply. Difficulty in getting a supply of shallots in the country, causing
prices to double and need to be addressed immediately.
People have been complaining about
the sharp increase in Indian onion prices over the past few weeks, as the
supply has decreased.
Wholesalers and retailers have no
choice and have to raise prices, as they also have to buy supplies at high
prices.
The increase in onion prices in the
country due to lack of supply led some retailers to raise Indian onion prices
by up to RM30 and sell RM10 but in pack form.
Previously, consumers in some
states complained that India's average onion price of RM4 per kg was now RM16
per kg.
We urge the Ministry of Domestic
Trade and Consumer Affairs (KPDNHEP) to continue to monitor this unreasonable
rise in prices so that traders will not raise onion prices without control.
We also recommend the ingredients
such as Indian onions and ingredients imported into Malaysian cuisine that can
be grown in the country especially in Sarawak as Sarawak has a large land area
and where appropriate, benefits the people of Sarawak and other states continue
to depend on foreign countries in the event of such material shortages.
0 Comments Received
Post a Comment