Bazar Ramadan perlu mempunyai
peraturan yang ketat untuk keselamatan pengguna dan penjaja
Jika wabak Coronavirus @ COVID-19 terus meningkat setiap hari, maka PKP
(Perintah Kawalan Pergerakan) mungkin akan dilanjutkan sebulan lagi dan membuat
ia lebih sukar bagi mereka yang mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan
seharian mereka, terutamanya perniagaan kecil yang mengharapkan pendapatan
harian mereka.
Ramadan akan muncul tidak lama lagi, jadi bagi mereka yang biasanya
melakukan perniagaan di Bazar Ramadan, sukar bagi mereka untuk menambahkan
pendapatan mereka jika mereka dilarang menjalankan perniagaan apabila PKP
dilaksanakan pada ketika itu.
Untuk meneruskan perniagaan mereka pada masa itu, kerajaan perlu
mencari tapak yang sesuai dan harus ada peraturan yang ketat untuk keselamatan
pengguna dan penjaja untuk menjarakkan diri dari mana-mana gerai.
Pintu masuk dan keluar dari Bazar Ramadan mesti dikawal dengan
ketat untuk mengelakkan kesesakan dan
terlalu ramai pengunjung atau pembeli pada satu masa. Pembeli boleh menjarak antara satu sama lain
dan pembeli boleh memilih, membayar apa yang mereka perlukan dan kemudian pergi
keluar ke ruang yang disediakan bagi orang ramai untuk mengelakkan kesesakan di
satu kawasan.
Sebelum tapak yang dikenal pasti ini boleh digunakan untuk perniagaan,
pertama, harus ada proses sanitasi untuk mengurangi penyebaran COVID-19. Proses
sanitasi sangat penting di mana-mana tempat pembekal khidmat makanan untuk
mencegah keracunan makanan dan mengekalkan kebersihan semasa memproses makanan.
Ia memastikan bahawa semua permukaan dibersihkan dengan kerap dan
mengurangkan risiko jangkitan bakteria atau patogen lain dari permukaan yang
tercemar dengan membersihkan peralatan seperti papan pemotong atau peralatan
memasak dan sebagainya. Mungkin dengan cara ini, ia dapat mengurangkan risiko
jangkitan virus atau bakteria di tempat lain.
Kami menggesa pihak berkuasa menjalankan proses sanitasi secara
keseluruhan, terutama di zon merah dan kawasan awam, jadi jangkitan COVID-19
boleh dirawat dengan berkesan. Sekarang semua pihak harus bekerjasama dengan
kerajaan untuk menangani penyebaran COVID-19 dengan mematuhi larangan dan tinggal
di rumah dengan menjalani kehidupan yang sihat dan selamat.
Terpulang kepada pihak kerajaan jika ia akan memberi peluang kepada
perniagaan untuk meneruskan perniagaan mereka secara terbuka tetapi terkawal
atau tertutup menggunakan perkhidmatan dalam talian tapi yang penting wabak
COVID-19 dapat dikawal dari terus merebak.
Semoga masalah ini dapat diselesaikan dalam keadaan menang-menang
sehingga semua orang dapat terus menjalani kehidupan mereka dengan selamat dan
dalam keadaan sehat. Marilah kita berdoa kepada Allah supaya penyakit COVID-19
dapat dikawal dan dihalang daripada terus menyebar dan
kita boleh menjalani kehidupan seperti biasa.
Jofri Jaraiee
Pesuruhjaya PAS Sarawak
English version
Ramadan bazaars need to have
strict rules for the safety of consumers and hawkers
If the Coronavirus @ COVID-19 outbreak continues to increase daily,
then the MCO (Movement Control Order) may be extended for another month and
make it more difficult for those looking for sustenance to carry on with their
daily lives, especially small businesses that expect their daily income.
Ramadan is coming up soon, so for those who normally do business in
Ramadan bazaars, it is difficult for them to increase their income if they are
prohibited from doing business when the MCO is implemented at that time.
To continue their business at that time, the government needed to find
a suitable site and there should be strict rules for the safety of consumers
and hawkers to distance themselves from any booth.
The entrance and exit of the Ramadan Bazaar must be strictly controlled
to avoid congestion and too many visitors or buyers at one time. Buyers can
distance themselves and buyers can choose, pay for what they need and then go
out to the space provided for people to avoid congestion in one area.
Before this identified site can be used for business, first, there must
be a sanitation process to reduce the spread of COVID-19. Sanitation processes
are very important in any food service provider's place to prevent food
poisoning and maintain cleanliness while processing food.
It ensures that all surfaces are cleaned regularly and reduces the risk
of bacterial transmission or other pathogens from contaminated surfaces by
cleaning equipment such as cutting boards or cooking utensils and so on.
Perhaps in this way, it can reduce the risk of viral or bacterial infection
elsewhere easily.
We urge the authorities to run the sanitation process as a whole,
especially in red zones and public areas, so COVID-19 infections can be
effectively treated. Now all parties should cooperate with the government to
tackle the spread COVID-19 by obeying the prohibition and stay at home living a
healthy and safe.
It is up to the government if it will allow businesses to continue their
business openly but regulated or enclosed using online services but most
importantly the COVID-19 outbreak can be prevented from spreading.
Hopefully, this problem can be solved in a win-win situation so that
everyone can continue to live their lives safely and in good health. Let us
pray to God so that COVID-19 disease can be controlled and prevented from
continuing to spread and we can lead a life as usual.
0 Comments Received
Post a Comment