Boikot kedai-kedai makan yang tidak mempunyai sijil halal kata Datuk Daud


Pembantu Menteri di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Islam) Datuk Daud Abdul Rahman berkata pemulauan itu akan mewujudkan kesedaran kepada pengendali, yang telah berkali-kali diingatkan supaya memohon sijil halal bagi premis mereka. Beliau juga berkata bahawa pengendali kedai makanan, mulai tahun depan saman akan dikeluarkan kepada mereka yang gagal untuk mendapatkan sijil tersebut. Demikian menurut laporan dalam akhbar harian tempatan baru-baru ini.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata pengusaha premis makanan tidak diwajib memohon sijil halal, namun digalak berbuat demikian secara sukarela tetapi mengapa pula Datuk Daud berkata sebaliknya.

Kita ingin tahu adakah maksud Datuk Daud yang semua kedai-kedai makan termasuk kedai makan umat Islam yang rata-rata tidak mempunyai sijil halal juga kena boikot sekiranya mereka tidak memiliki sijil halal? Kalau kedai makan bukan Islam tidak perlu diboikot sebab memang orang Islam tidak akan datang makan disitu kecuali mereka tiada pilihan lain seperti hanya untuk membeli minuman saja.

Kalau maksud Datuk Daud untuk boikot semua termasuk kedai makan Islam maka ini sudah pasti akan menjejaskan perniagaan umat Islam di Sarawak kerana kebanyakan mereka tidak memiliki sijil halal termasuk yang berjual di warong-warong atau gerai-gerai di kampung. Isu sijil halal ini tidak perlu dipaksa keatas peniaga Islam kerana kebiasaannya umat Islam yakin makanan yang dimasak itu halal kecuali mereka menggunakan bahan yang dikeluarkan dari kilang yang memproses makanan yang tidak memiliki sijil halal.

Sijil halal ini sepatutnya ditumpu kepada kilang memproses bahan makanan bukannya premis makanan sebab mereka hanya menggunakan bahan tersebut untuk masak bukan memasak makanan dari punca yang tidak halal. Datuk Daud jangan cuba hendak memaksa premis makanan umat Islam memiliki sijil halal sebab proses serta kos untuk mendapatkan sijil halal tersebut agak mahal dan sukar.

Kalau perkara ini dipaksa keatas peniaga-peniaga makanan Melayu Islam sudah pasti akan menjejaskan perniagaan mereka terutama sekali peniaga kecil yang tidak mampu menanggung kos serta kemampuan untuk mendapat sijil halal tersebut kecuali pihak JAKIM melonggarkan syarat kepada peniaga kecil yang kurang berkemampuan untuk mendapatkan sijil tersebut secara percuma atau caj yang minimal..

Apa yang penting adalah kebersihan tempat memasak serta bahan yang digunakan dari bahan yang ada logo halal yang disahkan oleh JAKIM bukannya memaksa peniaga makan Islam memperolihi sijil halal.

Cara terbaik ialah pastikan semua permis makanan sentiasa dalam keadaan bersih dan tidak kotor. Pastikan tukang masak dan pekerja sentiasa menjaga kebersihan dan kedai makan tidak kotor dan berbau busuk akibat tidak ada kebersihan dalam pengendalian makanan.

Jofri Jaraiee
PAS Miri, Sarawak

English version
Boycott eateries with No Halal cert said Datuk Daud Abdul Rahman

The assistant Minister in the chief Minister's Office (Islamic Affairs) Datuk Daud Abdul Rahman said the boycott would create awareness to the operators, who had been repeatedly reminded to apply for halal certificates for thier premises. He also said that operators of food outlets, beginning next year summons would be issued to those failing to obtain the certificate. Thus is according to a report in local daily newspaper recently.

According to the Minister in the Prime Minister Datuk Seri Jamil Khir Baharom said the operators of food premises are not required to apply for halal certification, but are encouraged to do so on a voluntary basis, but why would Datuk Daud said otherwise.

We want to know whether the meaning of Datuk Daud that all food outlets including Muslim food outlets that an average do not have halal certificates must also boycott if they do not have a halal certificate?

If non-Muslim eateries do not need to boycott because Muslims did not come to eat there unless they have no other option just to buy drinks only.

If the purpose of Datuk Daud to boycott all including Muslim eateries then this would definitely affect the businesses of Muslims in Sarawak because most of them do not have halal certification, including those sold at the stalls or the stalls in the village.

This issue of halal certificates do not be forced on Muslim businesses because Muslims generally believe food which cooked It is permissible unless they are using the food processing issued from the factory which does not have halal certification.

Halal certification should focus on food processing factories rather than food premises as they only use them to cook is not cooking food from sources that are not halal. Datuk Daud do not try to force the Muslims food premises have a halal certificate because the process and the cost for the halal certification is costly and difficult.

If it is forced on Malay Muslims food businesses this would affect their businesses, especially small businesses who cannot afford to bear the cost and the ability to get the halal certification unless the JAKIM liberalize to small businesses who cannot afford to get a certificate for free or low charge.

What is important is the cleanliness of the cooking area and the material used from materials that are certified halal logo by Jakim, not forced the Islamic food businesses to obtain halal certificates.

The best way is to make sure all food premises are clean and not dirty. Make sure the cooks and workers always maintain cleanliness and eatery not in a dirty and smelly as a result there is no cleanliness in food handling.